event

Home Events Lillhärdal

EVENTS 2016

exhibitions ± performances ± concerts ± films ± dance ± theatre ± literature


för kommande evenemang boka biljetter ring/smsa 070-2927476 eller skicka e-post:office(at)harjedalenskulturcentrum.com


 

juni/June

24-26/06: Mittkulturen: kunst, musik, dans

mittkulturen16


EVENTS 2015

24 mars/March -16 april/April: Artist in residence with Shelby Seu (Storbritannia)

I april bodde den engelska konstnärinnan Shelby Seu på Härjedalens Kulturcentrum och skapade flera verk. Shelby var väldigt inspirerad av naturen kring Lillhärdal, men hadde också en ganska  tät dialog med lokalinvånarna.

http://www.shelbyseu.com/2016-lillh-rdal/1

 

november/November

20-22/11: Mörkertid, festival for samisk samtidskultur

morkertid plakat

Mellan den 20 och 22 november arrangerar Härjedalens Kulturcentrum andra omgången av festivalen Mörkertid, en festival kring nutida samisk konst och kultur. Programmet består som i fjol av fyra konstformer: film, musik, utställning och scenkonst.

Även om samisk kultur är starkt förankrad i tradition och historia, visar sig samtidigt en levande dynamik av utveckling genom konfrontation med modern livsstil. Härjedalen är ett av de sydligaste renbeteområden och om man vill förstå samiskt folk och därmed en av Härjedalens minoriteter är en uppgörelse med deras kultur viktig . Härjedalens Kulturcentrum vill därför visa upp nutida tendenser i samiskt kulturuttryck.

Festivalen öppnar på fredag, 20 november kl. 19.00 med kortfilmsserien ”7 sami stories”. Sju unga samiska filmskapare producerade sju filmer under en period av sex veckor med samma filmteam i Kautokeino, Nord-Norge. Dessa filmskapare har fått en röst genom att berätta historier som hölls hemliga. 7 sami stories visas på Härjedalens Kulturcentrum och det hållas en introduktion till alla filmer.


På lördag, 21 november kl. 15.00 öppnar vi på Härjedalens Kulturcentrum en utställning av den finska konstnären Outi Pieski. Hennes verk utmärker sig genom en mix av olika material – allt från olja till akvarell och textilkonst. Outi är en mycket efterfrågad konstnär och har nyss utsmyckat det norska sami parlamentet i Karasjok.


En stor del av festivalen riktar sig till barn och ungdom. På lördag, 21 november presenterar Ailu Valle, en av få samiska rappare, tuffa Hip Hop beats, tunga brytande rytmer och djupgående texter. Konserten äger rum på Svegs bio i samarbete med Svegs Fritidsgård, men är öppen för alla.
Barnteatern ”Den kloka räven” visas på söndag, 22 november kl. 17.00 på Härjedalens Kulturcentrum. Vem visste att räven kan rappa, att björnen är oslagbar i moonwalk-dansen och att kråkan var en gång vit och hade en fantastisk sångröst? Detta teaterstycke av Inga Marja Sarre samproducerades med den samiska nationalteatern Beaivvas och är lämpligt för barn från 5 år.


Festivalen stöds av Kulturrådet, Sametinget, Länskulturen, Härjedalens Kommun och Riksteatern J/H. 

 


september/September

13-27/9: Dansresidens med Elin Kristofferson

Härjedalens Kulturcentrum fokuserar – vid sidan av sitt regelbundet kulturprogram – på kompetensutveckling. Som i tidigare projekt fungerar Härjedalens Kulturcentrum som residency center där konstnärer, dansare, musiker mm. utvecklar nya produktioner eller föreställningar. Under de sista två veckor var Elin Kristofferson, dansare från Härnösand, varit residenskonstnär på HKC och har jobbat med att skapa en föreställning som kommer att heta Metamorfo. Residenset på Härjedalens kulturcentrum är det första steget i skapande processen där hon skapar det mesta av koreografin och ramarna för föreställningen. Nästa steg blir att presentera det för sångerskan Maria Bervelius. Maria kommer att skapa all musik till föreställningen och även vara en del av gestaltningen. Föreställningen är ett samarbete med Estrad Norr och premiär blir i Härnösand den 5e december i år.

elin

Metamorfo blir en föreställning där röst och kropp gestaltar en destruktiv resa. Uppifrån och ner. Hur hat omformar den som hatar. Om att ta sats från botten. Och vägen upp. Föreställningen är inspirerad av novellen Legenden om fågelboet av Selma Lagerlöf. På bilden syns den rekvisita som vi kommer att använda. Tyget är en mantel som min karaktär har dels för att gömma sig i men också för att hota och skrämma. Stenarna är symbolen för det som behöver tas om hand och beskyddas.

Enligt Elin har residenset har gett henne en fantastisk möjlighet till arbetsro och en effektiv kickstart. ”Jag har kommit ungefär så långt som jag hade hoppats, lite längre till och med. Jag har klart för mig vilka olika faser som föreställningen ska innehålla och vilken karaktär de olika faserna har i stämning och rörelsematerial.”


 

12/9, kl.19 Balkansväng med bulgarisk folkmusik och balkan-romsk repertoar

Den fantastiska bulgariska Lele Lele Orchestra kommer att spela på Härjedalens Kulturcentrum den 12 september kl. 19.00.lelelele

Intensivt och medryckande spelar de 6 musiker bulgarisk folkmusik och balkan-romsk repertoar. Vi kommer att höra gadulka, tuba, tambura, tubantrumma, trompet och sang. Bandets utgångspunkt är den bulgariska folkmusikens rika tradition av vindlande melodier, sentimentala sånger och halsbrytande rytmer i möte med hejdlös improvisation och lekfullt samspel med varandra och publiken.
med:
Mihail Dinchev - tambura och sång
Moa Danielson Grimstad - tupantrumma
Lachezar Karadzhov - trumpet
Stian Grimstad - tuba
Sonya Bakoeva - sång
Todor Bakoev - gadulka

Få en smakprov på Spotify (Lele Lele) eller här:https://www.facebook.com/lele.lele.orchest…/app_178091127385

Boka biljetten via sms 070 292 74 76 eller via mail til flavia@harjedalenskulturcentrum.com

Entré 100 kr/80 kr. Välkommen!

 

juni-august/June-August

heurling utställning

boka in ditt besök/order your visit: +46.70.292 74 76

Julia Heurling är en Stockholmsbaserad konstnär och formgivare med inriktning på textil och mönster. Sedan tre år tillbaka jobbar hon i samarbete med Andreas Hoffmann, konstnärlig ledare på Härjedalens Kulturcentrum, i ett projekt med Härjedalen som utgångspunkt.

I en första omgång visades projektet redan förra året i Stockholms Juste Galleri och kommer nu i sin helhet äntligen till Härjedalen, då Julia Heurling på midsommardagen öppnar utställningen på Härjedalens Kulturcentrum. 

The Layer Project, som utställningen heter, har utvecklats ur ett besök hon gjorde hos Härjedalens Kulturcentrum under sommaren 2012. 

– Mitt första intryck av landskapet i Härjedalen var redan på bussresan på vägen till Lillhärdal. Skogen som ramade in vägen uppenbarade sig som ett raster från bussfönstret. Både enkel och komplex, oförställd men ändå mystisk, beskriver Julia Heurling. Jag såg en likhet i skogens uttryck och mitt intresse för att ifrågasätta det uppenbara och att undersöka genom att rubba ordningen. Genom att kombinera bilder i form av lager öppnas på så sätt parallella verkligheter.

Fotona i utställningen är tagna i och omkring Lillhärdal under sommaren 2012, de ursprungliga motiven omfattar såväl skog och natur som objekt på den lokala återvinningsstationen. 

– Utställningen The Layer Project återspeglar och visualiserar demokratiska värderingar och principer, säger Andreas Hoffmann, gränserna för det definierade löses upp. Ambitionen är att driva uttrycket bort från föreställande motiv mot det diffusa, tvetydiga och associativa, likt ett visuellt icke-föreställande brus.

Julia Heurling har en Master of Arts in Textile Design från Textilhögskolan i Borås och hon har bland annat formgivit mönster för tapet, iPhoneskal, almanackor, textil och konstnärlig utsmyckning för Stockholms läns Landsting. 


 

juni/June

mittkulturen15 heurlingexhibition


april/April

smaltdegel


mars/March

affisch

flybladet2

 

 


archiv juni/june 2012-december 2014